zondag 30 januari 2011

De Nieuwe Snaar

Vrijdagavond was het dan eindelijk zover: samen met mijn ouders en Marieke naar de voorstelling Foor 11 van de Nieuwe Snaar in de Schouwburg!! Ik had de datum al maanden geleden dik omcirkeld op de kalender in mijn agenda en elke dag kon ik weer een dagje wegstrepen, het leukste moment van de dag.

Eerst even: wat is de Nieuwe Snaar? Tsja, dat is moeilijk uit te leggen, maar in één woord is het BRILJANT. Het is een Vlaamse groep die bestaat uit 4 multi-instrumentalisten en een ervan is ook nog acrobaat. Ze maken shows die bestaan uit een mix van zowel nergens-op-slaande als gevoelige liedjes, toneel, cabaret en acrobatiek.
Goed, om 20:00 zaten wij vol verwachting in de grote zaal van de Deventer Schouwburg. Tot mijn grote verbazing zaten er in totaal ongeveer 50 mensen in de zaal! En dat voor zoiets geweldigs als de Nieuwe Snaar?! Schande!
Nadat eindelijk de lichten waren gedoofd, kwam Jan, de oudste van het viertal, het podium op met in zijn handen zijn gitaar, nog in de zak. Hij zong een vrolijk liedje over dat hij al zo'n oude zak is, en het scheen hem niet te deren dat de zak nog om zijn gitaar zat...
De volgende 1,5 uur waren waarschijnlijk verreweg de meest geweldige uit mijn leven. Ik heb zoveel briljante, maffe, creatieve, indrukwekkende dingen gezien, dat ik het niet allemaal kan beschrijven. Er zaten liedjes bij over graven in de grond als hobby, een obsessie voor Elvis en het lopen van blauwtjes, ik heb iemand op blote voeten door glas zien hupsen, viool zien spelen met een rat op zijn hoofd, skicabines door de lucht zien vliegen en ben getuige geweest van de snelst instortende menselijke piramide van de hele wereld.
Na afloop was ik toch stiekem blij dat er zo weinig mensen waren, want de Nieuwe Snaar had alle tijd om mijn zelfgemaakte shirt met de tekst ''Wie zou je willen wezen als je niet was wie je bent en als je wist wie je zou wezen wie zou je willen zijn'' (uit een nummer van hun eerdere show) te signeren, een praatje te maken en met ons op de foto te gaan (!!).
Ik kan jullie de Nieuwe Snaar allemaal van harte aanbevelen, maar uit ervaring weet ik inmiddels dat je het zelf moet ontdekken, omdat de genialiteit je anders ontgaat.

Hierbij beloof ik plechtig dat ik nooit meer zal zeggen dat Belgen dom zijn. Lang leve Vlaanderen!Geen opmerkingen:

Een reactie posten