dinsdag 22 maart 2011

Mirjam gaat schermen

Gisteravond ben ik naar de inloopavond van de Deventer Schermvereniging geweest. Je weet wel, schermen: de 3 musketiers, sabels, degens, floretten, witte pakken die doen denken aan die van bijenhouders of maanmannetjes...
Wat in in godsnaam daar deed? Ik ben op zoek naar een leuke, originele sport (ideeën nog welkom!), en wilde wel eens weten of schermen iets voor mij is.
Dus om kwart over acht hees ik mijzelf samen met 2 vrolijke andere mede-inloopsters in een heus schermoutfit om van de trainer de basisbeginselen van deze sjieke vechtsport onder de knie te krijgen.
Dat schermoutfit was nog een heel gedoe. We begonnen met het vest, dat veel weg had van een kogelvrij vest en, vanwege het riempje dat je tussen je benen vast moest maken, ook van een luier. Daarna kregen we één (niet twee, je kan ook overdrijven) handschoen en een echt professioneel masker met van die gaatjes erin. Man, man, ik voelde me net een alien.
Maar het ergste moest nog komen.
Toen we alles gepast hadden, kwam de vrouwelijke trainster naar ons toe, met in haar hand 6 plastic pindabakjes. Het bleken borstbeschermers te zijn. Of we die misschien even in onze BH's wilden stoppen. Die dingen waren natuurlijk veel te groot voor mij, en ze deden een beetje pijn, maar ja, rondlopen met een bebloede borst geeft ook zo'n troep. Dus onder veel gegiechel liepen de 2 dames en ik naar de kleedkamers, propten die dingen in onze cups en kwamen met een uitgestreken gezicht de zaal weer binnen, waar alle mannen ons aanstaarden omdat het leek alsof onze borsten 2 x waren vergroot.
Me ietwat belachelijk voelend begonnen we toen met de training. De trainer had wel wat weg van Vader Stamper uit Pluk van de Petteflet. Hij leerde ons de basishoudingen, in zijn buik te prikken en zijn floret weg te slaan.
Ondertussen waren de echte leden gewoon aan het schermen. Een aantal van hen zaten vast aan speciale elektrische draden, voor de puntentelling. Ze zagen eruit als honden die zijn vastgebonden aan een paal en uit alle macht naar elkaar toe willen, maar waarvoor de riem net te kort is. Elke keer als ze elkaar raakten ging er een piepje af, voor de puntentelling.
Toen kwam het leukste: wedstrijdjes spelen. En hoezee! Ik heb er een gewonnen met 2-5!
Oké, ook een verloren met 2-3, maar dat is niet van belang.
Om tien uur was de inloopavond afgelopen. Moe maar voldaan trok ik het maanpakje uit, haalde de pindabakjes uit mijn BH en ging naar huis. Schermen is best leuk om te doen, maar ook heel ingewikkeld en ik weet nog niet of ik het mezelf elke week zie doen. Het is wel een hele sjieke sport, mét veel Franse termen! Misschien is een vechtsport inderdaad wel iets voor mij.
Misschien Tai chi? Of Tanglang Quan?

2 opmerkingen:

  1. Ik zie het helemaal voor me. Wat heb je dat beeldend en humoristisch opgeschreven!

    Yoga schijnt ook heel hip en origineel te zijn. Niets voor jou?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @essen2punt0: Haha, bedankt voor de tip. Misschien is yoga inderdaad een interessante optie. Kan ik binnenkort mijn benen in mijn nek leggen.

    BeantwoordenVerwijderen