dinsdag 20 december 2011

Circus Deckers Deventer

Mijn geliefde vader heeft een nieuwe hobby. Nee, dit keer niet iets zoals fotograferen, de Beste Biebmiep uithangen, mensen van callcenters lastig vallen of trompetteren. Hij heeft namelijk een nieuw kunstje ontdekt: jongleren.
Het begon allemaal toen papa naar de Bibliotheek Tweedaagse ging. Wat dat is? Nou, dat houdt in dat je Bingo gaat spelen met alle Belangrijke Mensen van de Bibliotheek. Klonk allemaal heel spannend. Toen papa terugkwam, was hij niet meer dezelfde. Dat zou kunnen komen omdat de Tweedaagse gehouden werd in Groningen. Als ik twee dagen in Grun Bingo zou moeten spelen met Belangrijke Mensen, dan zou ik ook niet helemaal meer 100 % zijn.

Nietsvermoedend zaten ik en Marieke op de bank woordjes te leren en thee te drinken. Opeens hoorden we vanuit de keuken ''Gooi, gooi, gooi, VANG!'', gevolgd door een aantal doffe ploffen op de keukenvloer. Langzaam draaide ik mij om. Ik keek in de ogen van een opperst geconcentreerde vader die 3 balletjes van de grond raapte en zich over een klein, wit boekje boog dat eruit zag alsof het bij een of ander Ikea-bouwpakket gezeten had.
''Pap?'' vroeg ik voorzichtig. ''Wat ben je... aan het doen?'' Mijn vader keek op van zijn boekje. ''Jongleren.'' antwoordde hij, alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Hij legde het boekje opzij en nam de 3 balletjes in zijn handen. ''Gooi, gooi, gooi, gooi... VANG!'' maar nog voor hij de balletjes keurig op kon vangen, vlogen ze allemaal een andere kant op. Plof, allemaal op de grond. Ik trok mijn wenkbrauwen op. ''Ik ben nog maar bij stap 3.'' verduidelijkte mijn vader. Ik pakte het witte Ikea-boekje op. ''The Modern Manager's Guide To The Ancient Art Of Juggling''. Op de voorkant stond een jolig lachend mannetje die 3 ballen door de lucht gooide zonder enige moeite. Dat mijn vader dáár op wilde lijken. Het hele idee van dat jongleer-verhaal was trouwens dat drukke mensen zoals mijn vader de kunst van het loslaten moeten leren verstaan. Enig verband zie ik wel, maar op dat moment deed mijn vader mij meer denken aan de vader van Tommy en Annika uit Pippi Langkous, die in een bepaalde aflevering de hele dag aan het darten is, omdat hij absoluut niet onder wil doen voor een tiener met 2 malle,rode vlechten die ze die ochtend allemaal in één keer in de roos had gegooid.

Nadat ik me weer terug op de bank had begeven, zette ik de tv aan voor het nieuws.

Ik concentreerde me op Sacha de Boer. Plotseling kwam mijn vader de kamer in, zijn overhemd uit en zijn voorhoofd bezweet. Inderdaad, exact de vader van Tommy en Annika. ''Kijk eens?'' zei hij. Ik zette Sacha af en keek geïnteresseerd. Mijn vader concentreerde zich als een volleerd artiest op zijn jongleerballen en wierp ze toen allemaal in de lucht. Zonder het ''Gooi, gooi, gooi, VANG''-verhaal. Hij wist de 3 ballen maar liefst één keer helemaal door te laten draaien. Maar toch, ik vond het toch wel wat bewondering waard.

Op Eerste Kerstdag kwamen mijn opa en oma bij ons eten. Ik vertelde mijn oma over de jongleerpogingen van haar zoon en liet haar de balletjes zien. ''Dat kan ik ook!'' zei mijn oma. Verwonderd keek ik haar aan. Zo zo, dat talent heeft hij dus van haar. ''Laat zien!'' zei ik. Het is tenslotte niet niks, een oma die nog kan jongleren. Mijn oma ging staan en nam de drie ballen in haar hand. Ze wierp ze in de lucht en, wonderbaarlijk, wist ze 2 keer door te laten draaien. Ik gaf haar een klein applausje. Maar mijn vader schudde zijn hoofd. ''Je doet het niet goed, ma. Je moet ze naar de overkant gooien, niet doorgeven. Anders is het niet echt.'' Tss, mijn Vader de Professionele Jongleur. Natuurlijk moest hij vervolgens even laten zien hoe het echt moet. Hij kwam weer niet verder dan één ronde. ''Ik zit nu bij de laatste stap, het doordraaien.'' zei hij nog verontschuldigend. Oma liet vervolgens nog een knap staaltje jongleren met 2 ballen zien.

We zouden wel een circus kunnen beginnen. Als de bibliotheek inderdaad zoveel moet gaan bezuinigen, staat de complete familie Deckers straks op straat. Dan heeft mijn vader niets meer aan zijn prachtige ondescheiding als Beste Bibliothecaris van 2011. Dus als hij zich nou nog even door die laatste stap heen worstelt, zouden we een circus kunnen beginnen. Circus Deckers Deventer, met mijn vader als Jongleur, Marieke als Eenwielster en Achteruitpraatster, Eva-Lotta als Danseresje, mijn moeder als Zangeres en ik als Clown.

Dus komt allemaal dat zien, Circus Deckers Deventer!Geen opmerkingen:

Een reactie posten