woensdag 11 juli 2012

Bibliothecarissen, verenigt u!

 
Er waart een doembeeld door Nederland. Het doembeeld van de Saaie Bibliothecaris. Vraag aan een willekeurige voorbijganger hoe hij een doorsnee-biebmiep zou beschrijven, en ze zeggen allemaal dat het saaie, oude dames zijn. De meeste mensen zouden een kantoorbaan nog verkiezen boven het beroep bibliothecaris.
Hoe is dat nu mogelijk?! Bezoekers van de bieb moeten wel enorme oogkleppen op hebben. Naar mijn mening is bibliothecaris een van de spannendste beroepen van het land! Bovendien vereist het werk nogal wat, je moet van alle markten thuis zijn.
Ten eerste is het helemaal geen suf werk. Je moet de hele dag mensen te woord staan, ze helpen en lastige vragen beantwoorden. Je moet geduld hebben, goed kunnen luisteren. Mijn moeder kreeg in haar 'suffe' dorpsbiebje regelmatig een levensverhaal te horen. Alles behalve saai dus.
Ten tweede doen wij heel wat meer dan zomaar zitten op een stoeltje achter een bureau. Er moet gewerkt worden! Karren vol met zware boeken, dvd's of reserveringen moeten van hot naar her, van verdieping naar verdieping gesleept worden. Ook moeten er stapels kratten voor het transport gesjouwd worden. En nu er bezuinigd wordt, moet hetzelfde werk met minder mensen gedaan worden. Naast een goed luisterend oor zijn dus ook spierballen gewenst.
Ten derde: bibliothecarissen suffe, oude, grijze dames met een bril? Helemaal niet! Ik heb collega's met paars haar, met heel lang blond haar, van begin 20 jaar, collega's die tikkertje doen in de bieb en elkaars kluissleutels verstoppen, die snoepjes geven aan de kleutertjes, en ja, zelfs mannelijke collega's! 
Verder, ons werk is allesbehalve veilig. Het begint er al mee dat er een enorm, eng inleverapparaat staat, met bewegende banden, klepperende kleppen en diepe bakken. Soms zit er een boek in klem en dan moeten wij met gevaar voor eigen leven, bijtend op onze lip en straaltjes zweet vanaf ons hoofd over onze rug het object uit de ronkende machine halen. 
Soms is er een boek tussen het apparaat en de bak gevallen en dan moeten wij met man en macht de loodzware bak verplaatsen terwijl iemand anders op de machine let. 
Heel vaak heeft iemand niet gewacht met het inleveren tot het groene licht brandde, en kunnen wij als gekken gaan zoeken in de volle Bak 5 naar het te snel ingeleverde exemplaar, terwijl we vaak niet weten waar we naar zoeken, omdat de inleveraar niet heeft opgelet. Dan zit er niets anders op dan alle boeken maar weer opnieuw inleveren.
Dan heb ik het nog niet eens gehad over de potentiële overvallen die gepleegd zouden kunnen worden op de bieb. Kijk maar naar de overval op de bibliotheek in Amsterdam, in 2007. 
Ook komen er regelmatig porno-kijkende engerds in de bieb, die wij dan, als mooie dames, weg moeten sturen. Dan heb je nog vervelende tieners, die nergens voor terugdeinzen, met de Wii gaan gooien en aardige biebmiepen uitschelden. 

En dan is er ook nog de mooie kant van de bibliotheek. Want tegenwoordig is de bieb veel meer dan een gebouw waar boeken inzitten. De bieb organiseerde recent een wildbreidag, concerten, lezingen en knutsel- en kookworkshops voor kinderen. De bibliotheek draagt actief haar steentje bij aan de maatschappij. Ze zorgt voor gratis boeken, dvd's en andere media. Ze zorgt ervoor dat kinderen voorgelezen kunnen worden. Dat immigranten in contact komen met de Nederlandse taal (kijk naar Kader Abdolah!). Dat mensen zonder computer thuis toch kunnen internetten. Dat mensen met slechte ogen ook de bestsellers kunnen lezen. Daaraan bijdragen als bibliothecaris? Helemaal niet saai!
Verder is de bibliotheek tegenwoordig ook een zeldzaam rustpunt. In de Centrale Bibliotheek en in de Bibliotheek Keizerslanden zit tegenwoordig een (heerlijk!) café. Er zijn zitzakken, banken, draaistoelen... alles om even heerlijk te kunnen ontspannen. Scholieren reserveren een studieplek in de Athenaeumbibliotheek om te kunnen leren voor hun toetsweken. 
De bieb is zoveel meer dan een stoffig gebouw met net zo stoffige mensen. De  bieb is vernieuwend, motor van de samenleving en verdient het om op zijn minst een goed imago te hebben.
Dus mensen, zet je oogkleppen af en zeg alsjeblieft nooit meer dat bibliothecarissen saai zijn! We hebben namelijk het meest veelzijdige beroep ter wereld. 
Bibliothecarissen, verenigt u! Laat de motivatie en het enthousiasme van u afstralen en laat iedereen maar eens zien, hoe cool wij zijn!

1 opmerking:

  1. Dank je wel Mirjam, dat ben ik met je eens, zoveel meer!! Dat heb ik ook ervaren;). Hartelijke groet Marion

    BeantwoordenVerwijderen