vrijdag 27 november 2015

Orde in de Chaos

Net zoals iedereen raak ik het overzicht soms een beetje kwijt. Dat ligt in mijn geval niet aan een overvolle agenda, een drukke studie of aan een overflow van hobby's. Nee, het heeft met een aantal heel andere dingen te maken.

Allereerst verdrink ik zo nu en dan in het gegooi met literaire evenementen. Zo meen ik te hebben opgevangen dat het afgelopen oktober weer tijd was voor de Kinderboekenweek. Mochten de kinderen nu alle activiteiten omtrent deze week gemist hebben, geen paniek! Eind januari vinden namelijk alweer de Nationale Voorleesdagen plaats, met het bijbehorende Nationaal Voorleesontbijt én de bekendmaking van het Prentenboek van het Jaar 2016. Als je als juf of meester nou bang  bent dat je klas tijdens de zomervakantie vervalt in analfabetisme, dan bestaat er tegenwoordig ook al Zomerlezen, waarbij de koters een gratis boekje krijgen.
Laatst kreeg ik van een kennis een bericht met de vraag of ik in de bibliotheek van Groningen een gratis boek wilde ophalen. "Oh, is het alweer tijd voor de Boekenweek?" vroeg ik haar. Maar nee, het bleek om Nederland Leest te gaan, en daar dan weer een jubileumeditie van, waardoor in elke provincie een andere verhalenbundel op te halen was. De Boekenweek - ik heb het toch maar even nagezocht - vindt plaats in maart. Ter verduidelijking: dat is die week waarin de conducteur in een NS-trein je voorbijloopt als je met je boekenweekgeschenkje wappert, die dus weer anders is dan het boekje van Nederland Leest. Slechts een paar maanden later - in juni - is het de Maand van het Spannende Boek. Ook hier, je raadt het al, een gratis bijpassend geschenkboekje. Als u het nog volgt, respect.
Natuurlijk is al die reclame voor het boek ontzettend leuk, maar ik heb zo nu en dan het gevoel dat het constant 'Week van...' of 'Maand van...' is. Om nog maar te zwijgen van het 'Jaar van...' De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek doet het goed.

Dan de kwestie literaire prijzen. Zoveel schrijvers, zoveel prijzen. En echt, al die prijzen zeggen me niets. Verder dan Nobel ben ik nooit gekomen. Van Booker tot Pulitzer, Griffels in alle kleuren, een prijs van de AKO, Libris en Selexyz... help! Voor de grap keek ik eens op de website van het Letterkundig Museum naar een lijst met alle Nederlandse literaire prijzen en daar werd ik nou niet bepaald rustiger van. Ik schat dat het er toch meer dan 150 zijn. Dus, aan alle schichtige debutanten-to-be in Nederland: geen zorgen! Al naargelang je proza, ontspanningsliteratuur, essays, poëzie of alleen een eerste zin schrijft, er zit ongetwijfeld een prijs voor je bij. 
Overigens moet ik bekennen dat ik in januari hoogstwaarschijnlijk jurylid ben bij de uitreiking van één van die vele prijzen, maar welke? Dat is me eerlijk gezegd nog altijd niet helemaal duidelijk...

Het is niet alleen de literaire wereld waar ik in verdwaal, het is ook simpelweg de kalender. Tegenwoordig is het iedere dag wel de 'Dag van...', waarbij u de puntjes naar eigen behoefte mag invullen. Uiteraard erg goed voor de sociale cohesie, collectieve bewustwording etc. etc., maar mijn probleem is dat ik deze Dagen altijd, zonder enige uitzondering, mis. Voor mij zijn er alleen 'Dagen Na De Dag Van...'. Neem nou de Broer en Zus Dag. Heel Facebook vulde zich met schattige familiekiekjes, en ik me maar afvragen waarom iedereen opeens sentimenteel deed. Toen de social media de afgelopen week gevuld werden met kattenplaatjes, dacht ik dus logischerwijs dat het Wereld Kattenweek was. Een paar dagen terug had ik echter geluk: van een onderzoeksbureau kreeg ik een e-mail met daarin de herinnering dat het 24 november Nationale Verander-Je-Wachtwoord-Dag was en dat ik daar toch ook écht aan mee moest doen. Nadat ik me ervan verzekerd had dat het geen 1 april was en het ook geen artikel van De Speld betrof, heb ik het bericht snel weggegooid. 
Gelukkig heb ik inmiddels een website gevonden waarop een prachtige kalender te vinden is van alle Dagen. Nu weet ik dus dat de Wereld Toiletdag en de Filosofiedag op dezelfde datum zijn (19 november) en dat ik 22 november de Dag van de Plastische Chirurgie heb gemist. Hè, wat jammer nou. 
Voor eenieder die net als ik ook nooit meer een Dag wil missen, hierbij de link

P.s. Ik kom er net achter dat er ook een Dag van de Literatuur bestaat. Help, ook dat nog!
P.p.s. De Internationale Kattendag vond plaats op 8 augustus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten