Over mij

Hallo!

Foto: Gea Schenk (www.geaschenk.nl)
Leuk dat je even komt kijken op mijn website. Ik ben Mirjam Deckers, in 1996 geboren in Utrecht en opgegroeid in het pittoreske Deventer. Na een uitstapje van zo'n vijf jaar voor mijn studie(s), die ik volgde aan de Rijksuniversiteit Groningen, ben ik inmiddels weer terug op het oude nest als onderdeel van een jongerengemeenschap in een voormalig klooster.

Ik volgde de BA Kunsten, Cultuur in Media (KCM) en omdat ik niet kon kiezen, koos ik mij voor de richtingen Moderne & Hedendaagse Kunstgeschiedenis, Theater- en Filmwetenschappen. Uiteindelijk verkocht ik mijn hart aan de modernistische kunststromingen van de vroege 20e eeuw en studeerde ik af met een scriptie over performativiteit als inclusief model voor de esthetische ervaring. Daarnaast maakte ik een tentoonstelling voor het Universiteitsmuseum over hout als materiaal in de kunsten. Tevens volgde ik de BA Wijsbegeerte van de Geesteswetenschappen waarin ik me specialiseerde in esthetica en kunstfilosofie. Beide studies sloot ik cum laude af.

En toen kwam ik toevalligerwijs in contact met de dochter van Bauhaus-weefster Gunta Stölzl (1897-1983). Zij zocht een student die haar kon helpen in het beheren van de nalatenschap van haar moeder, ik zocht ervaring in collectiebeheer. Het bleek een mooie samenwerking op te leveren, waarbij we niet alleen veel lol hebben, maar ook in steeds meer projecten verzeild raken. Voor mijn Research Master Arts & Culture zal ik daarom afstuderen met een scriptie over Stölzls vroege werken op papier, met een tentoonstelling in Wall House #2 (Groninger Museum) en een publicatie in het boek Textile Modernism (najaar 2019).

Ik maak graag tentoonstellingen en heb ervaring met verschillende ruimtes en verschillende onderwerpen: hout als materiaal in klassieke white cube, handgeweven stoffen in een architectuur-icoon en kloostergeschiedenis in (joh!) een oude kloostergang. Daarnaast geef ik graag lezingen en rondleidingen over allerhande thema's in de kunstgeschiedenis. Van christelijke kunst tot Bauhaus, van tentoonstellingen-maken-voor-dummies tot een theoretisch verhaal over weefpatroonkaarten - mij kun je overal enthousiast voor maken. Ik sta voor toegankelijke lezingen, luchtig, doorspekt met humor en zelfspot, maar wel met een sterke en leerzame inhoud. Kunst hoeft niet altijd maar ingewikkeld te zijn, ervan genieten en er soms om kunnen lachen is minstens zo belangrijk. Ik werk als freelance docent voor de Vrije Academie, maar je kunt mij ook zelf inhuren als freelancer - ik ben benieuwd op wat voor bijzondere plekken de liefde voor de kunst me nou weer zal gaan brengen...

Bij vragen over mij, m'n werk, een eventuele samenwerking of al het andere wat daar niet onder valt: neem contact met me op!